H A _ R E M É N Y T E L E N N E K _ T Ű N I K _ I S...

BLOG QUIJOTE

FÜLIG JIMMY ÉS NIEDERMÜLLER

Önigazoló magyarázkodás a Mozgó Világ friss számában

2020. május 22. - Blog Quijote

2020. március 20.

Olvasom Niedermüller Péter önigazoló írását a Mozgó Világ legfrissebb számában.

Hogy miért is kell magyarázkodnia, azt aligha kell hosszasan ecsetelnem: egy beszédében "rémisztő képződménynek" titulálta a heteroszexuális, fehér, keresztény férfiakat. A felhorgadó véleményáradatra a szokásos két kifogással élt: egyrészt az idézett mondatot kiragadták beszéde összességéből és összefüggéseiből; másrészt szavai nem is azt jelentik, amit mindenki más értett belőlük.

Nos, a kellő reakciók megvoltak: cikkek és nyilatkozatok sorozata, a kormány és némely pártok felzúdulása, keresztény tüntetés, de közel két hónap után a hullámok elültek. Számomra teljesen érthetetlen, hogy NP (vagy tanácsadói) miért nem elégedtek meg a vihar elmúltával, miért kavarják fel újra a saját piszkukat. (A hazai közéletben számos példát láttunk az utóbbi években, hogy valaki hülyeségeket beszélt vagy csinált, háttérbe vonult kicsit, majd mintha mi sem történt volna pár hónap után folytatta karrierjét (ki hánytorgatja fel ma már Gyurcsánynak az "öregecskedő feleségeket", Rogánnak a hatszázezres aktatáskát, Kövérnek a köteles beszédet, Lázár Jánosnak a szegények lenézését?

Mindenesetre NP nem ezt a (jól bevált) utat választotta: vagy mazochista, aki házhoz megy a pofonokért; vagy mindenáron tisztára akarja mosni a szennyest. Jóhiszeműen fogadjuk el az utóbbi verziót. Ez esetben viszont tényszerűen megállapíthatjuk, hogy az ötoldalas dolgozat teljesen alkalmatlan erre a célra.

Mit is mond a cikk? Először is azt, hogy mondatait kiragadták egy hosszabb beszélgetésből. (Ezt már sokszor hallottuk-olvastuk.) Aztán hogy ami az ominózus állítását követte, "az utóbbi évek legabszurdabb és legostobább politikai hisztériája". (Sok szakmában alapfokú ismeret, hogy az ellenérdekű fél pocskondiázása soha nem vezet eredményre. Arról már nem is beszélve, hogy az okosabb gyerekek már az óvoda végére kinövik a "nem én vagyok a hülye, te vagy a hülye" típusú érvelést.)

A cikk rengeteg (amúgy szintén százszor elmondott-leírt) állítást tartalmaz Orbánról, populizmusról, illiberalizmusról, média-túlsúlyról, gyűlölet keltésről, a kultúra megszállásáról, keresztény szólamokkal álcázott keresztényietlen elvekről és magatartásról. A szerző becsületére legyen mondva: mindezt már-már tudományos alapossággal teszi, számos hazai és külföldi forrásra hivatkozva. Mindennek a végkicsengése annyi, hogy számos külföldi ország politikai szubkultúrájában a fehér és a keresztény nem szó szerint fehéreket és keresztényeket jelent, hanem egyfajta felsőbbrendűséget, a mások lenézését és kirekesztését. Szó szerint: "A fehér, hetero, keresztény nem valamely konkrét társadalmi csoportot ír le, hanem egy identitásmintát és a 'fehér nacionalizmus' ideológiáját".

Fogadjuk el, hogy ez így van. De ez sem magyarázza meg, hogy egy magyar politikus, egy magyar tv-csatornán, magyar nézőknek címzett mondataiban miért egy, a magyar politikában, közbeszédben egyáltalán nem megszokott terminológiát használ, amikor ugyebár tudjuk, hogy amit félre lehet érteni, azt félreértik, sőt félre is magyarázzák. (Mellesleg: minden szakma képviselője tudna olyan - esetleg nemzetközi - szakzsargont használni, amit a hallgatói nem értenek vagy rosszabb esetben félreértenek. Egy politikusnak - aki javarészt a gondolataiból, szavaiból, előadásaiból, kommunikációjából építkezik – ezt illene tudnia!)

Egyébként az egész ügyről Fülig Jimmy jutott eszembe, akinek szállóigévé nemesedett mondata szerint "nem állíthatok minden pofon mellé közlekedési rendőrt". Meglehetősen macerás lenne úgy hallgatni-olvasni egy politikust, hogy minden mondatához ötoldalnyi lábjegyzet tartozik... Ha tartós és jelentős politikai szerepre vágyik (márpedig vágyik!), akkor NP-nek legelőször is meg kellene tanulnia tisztán, világosan, a célközönsége által befogadhatóan fogalmazni és beszélni!

A pr (kéretik péer-nek ejteni!) szabályai szerint az adott helyzetben sokkal jobb lett volna, ha NP kiáll a nyilvánosság elé, s azt mondja, hogy "rosszul és félreérthetően fogalmaztam, így aztán hülyeségeket beszéltem, mindenkitől bocsánatot kérek, akit megbántottam".

(Ennek a bejegyzésnek ugyan nem témája, de még egy félmondat: a DK is sokkal jobban tette volna, ha politikusának feltétlen mentegetése helyett normális, kritikus, őszinte nyilatkozatot tesz. A mundér védelmének is van határa, amin túl már kifejezetten kontraproduktív.)