H A _ R E M É N Y T E L E N N E K _ T Ű N I K _ I S...

BLOG QUIJOTE

ÓBUDAI-SZIGET ÉS A FALRA FESTETT (?) ÖRDÖG

2020. július 03. - Blog Quijote

Komolyan mondom, én nem értem az embereket!

Napok óta izzik az internet, hogy a kormány szemet vetett az Óbudai (Hajógyári) -szigetre, és árvízvédelmi beruházásokat kíván végrehajtani a területen. Mi ebben a rossz? Lesz Hadrianus-palotánk és kajak-kenu versenypályánk, hála Pártunknak és Kormányunknak, de legesleginkább Bölcs Vezérünknek. 

obudai.jpg

Mi van? Hogy a Hadrianus-palotának semmiféle képe vagy leírása nem maradt fenn, és a földben talált néhány kő nem elég a rekonstrukcióhoz? Na és! Legfeljebb nem olyan lesz, mint az eredeti volt. De az is lehet, hogy mégis: ha kiváló vezetőink nem tudják milyen volt az eredeti, akkor az lesz a hiteles, amit ők annak nyilvánítanak. Egyébként is kiváló építészek és művészek állnak rendelkezésre, amit bizonyít a Parlament elé ásott árok, a német megszállás emlékműve, a sokmilliárdos stadionok egész sora vagy éppen a karmelita kolostorra biggyesztett erkély. És ne féljünk, ez nem fog üresen állni, hiszen nem  siralmas focimeccsek lesznek benne, hanem egy kis múzeum. A maradék helyre még várják az ötleteket, de talán egy hiper-szuper kaszinó is illenék ide, ha jobb nincs.

hadri.jpg

Hogy minek ide világszínvonalú kajak-kenu-centrum, amikor Szegeden már van ilyenünk, s ahol évről évre csodás eb-ket, vb-ket rendeznek? Ezen mit nem lehet érteni? Kellenek a létesítmények a majdani olimpiához! Hogy nincs is benyújtott pályázatunk? Majd lesz! A Főnök ugyanis mer nagyot álmodni. Hogy akkor miért nem írt ki demokratikus népszavazást, amikor lehetett-kellett volna? Hát mert nem akarta megosztani a nemzet egységét. Meg hát volt fontosabb dolga is: egy kis sorosozással, migránsozással, félelemkeltéssel éppen hogy a nemzet egységén kellett munkálkodnia.

Hogy a napvilágra került tervek szerint ezer fát kell kivágni, hogy legyen helye a betonnak? Persze! Hogy a tervezet csak a harminccentisnél nagyobb átmérőjű fákat tartja fának és a 10-15-20-25 centiseket számolatlanul lehet kivágni? Csak nyugi! Sőt: "nix ugri-bugri"! Hát nem a mi atyácskáink a legliberálisabb, legkonzervatívabb, legpolgáribb, legnemzetibb, legilliberálisabb, legkeresztényebb -- és persze legzöldebb -- politikusok szerte e világon? A fák helyén sok beton lesz, de bizonyára nagyon környezetbarát zöld beton.

Hogy még a kormány által rendelt hatástanulmány szerint is az Óbudai-sziget felett (Rómaipart, Pünkösdfürdő, stb.) árvíz esetén 9-10 centivel is magasabb lehet a vízállás? Ez sem lehet probléma: legfeljebb ezekre a területekre is kell néhány ezer tonna beton. Tervezők, mérnökök, építési vállalkozók vannak a csapatban, munkáskéz pedig majd akad. Ha a magyarok elfogynak, hoznak majd mongol, szír, vietnami kubikosokat és culágereket, amennyi kell.

csuszda.jpg

Hogy az "árvíz-védelemre" csak azért van szükség, mert a területet át akarják játszani rokoni-baráti ingatlanfejlesztőknek? És akkor kiszorulnak innen a kisgyermekesek, a kocogók és biciklizők, no meg a  kutyások, akiknek gyakorlatilag egész Budapesten nincs még egy, szabad sétáltatásra alkalmas területe? Ugyan hol hallották-olvasták ezt? Hülyeség. Összeesküvés-elméletekkel nem foglalkozom. Ha nyilvánosságra kerül, akkor már késő? No, ebben lehet valami, de nincs értelme ilyeneken rágódni, hiszen a sziget nagy része a fővárosi és a kerületi önkormányzat tulajdonában van. Vessem vigyázó szememet Gödre? Hát kérem, ez már a rosszindulat netovábbja: önök falra festik az ördögöt.

Micsoda? Hogy az ördög már rég nem a falon van, hanem a fejünk felett trónol? Ezt már válaszra sem méltatom.